Следвайте Гласове в ТелеграмПарламентът прие решение за стабилизиране на Фонд Сигурност

...
Следвайте Гласове в ТелеграмПарламентът прие решение за стабилизиране на Фонд Сигурност
Коментари Харесай

Парламентът възложи на Асен Василев да покрие дефицита от 1 млрд. лева в енергетиката

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Парламентът одобри решение за стабилизиране на Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “, тъй като има ликвидни проблеми. Предложението на ГЕРБ и Движение за права и свободи и бе признато с поддръжката на опозицията, само че не и с тези на досегашните им сътрудници в сглобката от ПП-ДБ. " За " предлагането гласоподаваха 156 депутати, срещу " - 50 и " въздържали се " - 3-ма народни представители.  

Ликвидните проблеми

Предложението бе подбудено от ликвидни проблеми на фонда. За тях ръководителят на Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ е изпратил писмо до министъра на финансите, като в него се показва, че това е причина за верижна несъстоятелност при енергийните сдружения.

Действията за стабилизиране

Парламентът разпореди на министъра на финансите да предприеме нужните дейности за покриване на оперативния недостиг във Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ на стойност 1 милиарда лева в период до 31 март 2024 година Според вносителите, отпред с Делян Добрев, така ще се избегне увеличение на цената на тока за бита и бизнеса и да се преодолее блокирането на разплащания сред участниците в енергийния бранш. 

Депутатите разписаха, че с тези средства ще бъдат покрити два типа разноски за ценовия интервал 1 юли 2023 до 30 юни 2024 година Става въпрос за разноските, осъществени от енергийно дружество в качеството му на публичен снабдител за изкупуване на електрическа сила по дълготрайни контракти и по преференциални цени, както и тези, произлизащи от задължението му за изкупуване на електрическа сила в качеството му на търговец на електрическа сила, в това число за предходния регулаторен интервал. В това число влизат и разноските за даване на награда на производител с обект с обща конфигурирана мощ 500 kW и над 500 kW по Закона за силата от възобновими източници. 

Дебатът

Предложението докара до удължение на пленарното съвещание и съумя да скара ръководещите кой чии бакии оправя.  Шефът на енергийна комисия и народен представител от ГЕРБ Делян Добрев обърна внимание, че над 5 милиарда лева са взети от бюджета и са изхарчени неизвестно защо, само че не и за обезщетения за бизнеса. „ Общо 5 милиарда 411 млн. лева, от които единствено от фонда са източени 2 милиарда и 200 млн. лева близо “, разгласи Добрев. „ Въпросът е по какъв начин по този начин изчезнаха тези пари? Те изчезнаха, тъй като бяха прибрани, другояче шефът на фонда си беше направил добре сметката и в този момент би трябвало да се компенсират или производителите, или семействата “, счита Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия. „ Защо не излизат сметките на фонда? Защо желаете тези пари да се дават на мините на Ковачки, а не с тях да се строят пътища и детски градини “, попита Искрен Митев от ПП-ДБ.  В дебата се намеси Рамадан Аталай от Движение за права и свободи. " Дано да стигнете и до Прокопиев ", прикани депутатът от Движение за права и свободи. Той обаче счита, че казусът във фонда се е появил, когато е пристигнал Асен Василев.  

Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ пък добави, че Делян Добрев като енергиен министър провалил първият кабинет на Борисов. „ Дойде Асен Василев като длъжностен министър на енергетиката, с цел да му оправи бакиите “, сподели Арабаджиев. Той обърна внимание още, че Теменужка Петкова като енергиен министър била протеже на Делян Добрев. „ Колегата Арабаджиев се опита да ме уязви кой бил мое протеже. Аз желая да ви кажа, че доста се веселя, че той не е мое протеже, тъй като първо нищо не схваща от това, което приказва. Излиза и се изрича по какъв начин действа енергетиката. Даже дава ум “, отвърна му Делян Добрев. Радослав Рибарски от ПП-ДБ разяснява предлагането всъщност, като добави, че този план на решение няма да разреши да фонда да се оправи с проблемите си. Има Такъв Народ означиха, че сме очевидци на корекция на приумиците на финансовия министър Асен Василев.

Инфо: actualno.com

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР